Kamermeerderheid wil minder subsidieregelingen

Een meerderheid in de Kamer wil het mes zetten in het aantal subsidieregelingen die gelden voor ondernemers. De woordvoerders van onder meer CDA, SP en VVD eisen dat minister Van der Hoeven van Economische Zaken op korte termijn met maatregelen komt. Het totale budget dat voor subsidies wordt uitgegeven moet echter wel gelijk blijven en gebruikt worden voor een tiental succesvolle regelingen. Dit bleek bij de begrotingsbehandeling van het departement.

 De VVD’er Aptroot heeft voor een aantal bedrijfssectoren in kaart gebracht hoeveel verschillende subsidieregelingen er bestaan. Een middelgroot bedrijf in de industrie komt in aanmerking voor zo’n 250 subsidies en in de bouwnijverheid op bijna 200. Aptroot wil dat 90 procent verdwijnt van de 400 regelingen die hij heeft geteld.

Het idee om te snoeien in het aantal subsidies bestaat al langer. In 2004 stelde de PvdA voor om het merendeel van de subsidies te schrappen en om te vormen tot fiscale instrumenten. De vorig EZ-minister Brinkhorst was daar op tegen. Nu zijn ook de fracties van CDA en VVD voorstanders van een grote saneringsoperatie. Woordvoerder Jan ten Hoopen van het CDA spreekt van een ‘wildgroei’, aan regelingen, ‘waardoor ondernemers door de bomen het bos niet meer zien.’ Volgens Ten Hoopen moet het mogelijk zijn alle subsidies binnen een jaar terug te brengen tot maximaal tien regelingen. Naast reductie moet er ook een vereenvoudiging plaatsvinden. Drie jaar geleden heeft het ministerie van Economische Zaken de subsidies al eens geëvalueerd en zijn veel regelingen 'gestroomlijnd'. Het aantal regelingen is toen al sterk verminderd.

Sanering moet niet leiden tot allerlei veranderingen zoals andere naam, ander doel of andere aanvraagprocedure voor hetzelfde beestje. Dat is verwarrend voor het bedrijfsleven.  Daarom hamert  MKB-Nederland vooral op het belang van samenhang in subsidieregelingen.

Lees ook:MKB-Nederland: subsidies zijn te ingewikkeld
Lees ook:Onbegrip starterslening en koopsubsidie bij banken en intermediair, starters op de woningmarkt de dupe
Lees ook:Investeringen in energiezuinig wonen
Lees ook:Kritiek op subsidiebeleid
Lees ook:Extra subsidiemogelijkheden voor innoverend MKB Zuid-Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.