Wijzingingen in de WBSO in 2012

Op Prinsjesdag is het Belastingplan 2012 gepresenteerd. Het budget voor de WBSO wordt volgend jaar  verhoogd, de percentages worden daarentegen weer verlaagd. De WBSO  compenseert een deel van de loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk via een vermindering van de af te dragen loonbelasting en premie volksverzekeringen.

De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) is een subsidieregeling die technische innovatie stimuleert. De WBSO kent vier verschillende soorten projecten: ontwikkeling van producten, processen en programmatuur; technisch-wetenschappelijk onderzoek; analyse technische haalbaarheid; en technisch onderzoek. De WBSO compenseert een deel van de loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk via een vermindering van de af te dragen loonbelasting en premie volksverzekeringen dan wel door een verhoging van de zelfstandigenaftrek via de inkomstenbelasting. Voor starters is er  extra ondersteuning (starterfaciliteit).

In de periode 2009 tot en met 2011 was extra budget beschikbaar voor de WBSO als onderdeel van het stimuleringspakket economische crisis. De percentages en bedragen zijn toen tijdelijk verhoogd, maar worden in 2012 weer naar beneden bijgesteld.  Het budget voor de WBSO wordt verhoogd en bedraagt in 2012 € 864 miljoen. Verder vinden in 2012 op de volgende punten wijzigingen plaats:

• het percentage van de 1e schijf wordt verlaagd van 50% naar 42% (2013 e.v. 45%);
• het percentage van de 1e schijf voor starters wordt verlaagd van 64% naar 60%;
• de bovengrens van de 1e schijf  wordt verlaagd van € 220.000 naar  € 110.000 (2013 e.v. € 150.000);
• het percentage van de 2e schijf wordt verlaagd van 18% naar 14%;
• het plafond  blijft € 14 miljoen (2013 e.v. € 8,5 miljoen);
• de bedragen voor de zelfstandigenaftrek inclusief de extra aftrek voor starters zullen worden geïndexeerd.

Om per 1 januari 2012 voor de WBSO in aanmerking te komen, dient uiterlijk 30 november 2011 een aanvraag ingediend te worden. Zowel ondernemingen als zelfstandigen kunnen een aanvraag indienen.

Lees ook:Verminderde WBSO administratielast
Lees ook:WBSO subsidie omhoog vanwege crisis
Lees ook:WBSO in de schijnwerpers
Lees ook:Extra fiscaal voordeel voor R&D-activiteiten
Lees ook:Extra Subsidie voor het MKB vanwege kredietcrisis

Eén reactie op “Wijzingingen in de WBSO in 2012

 1. Venderion

  WBSO aanvragen lastig?

  Veel innovatieve ondernemers hebben de weg naar de WBSO gevonden.

  Regelmatig vernemen wij van ICT-ondernemers dat het veel ‘moeite’ kost om gebruik te maken van de WBSO. Naast de verplichte administratie moet er focus zijn op de aanvraagstrategie en wat enorm van belang is, is de omschrijving van de WBSO-projecten.

  Zeker bij software-ontwikkelingsprojecten is de wijze van omschrijven cruciaal. Wat is er nu precies vernieuwend aan het schrijven van ‘code’. Functionele ontwikkelingen komen niet in aanmerking. Wat is dus technisch vernieuwend voor de organisatie?

  Veel ICT-ondernemers hebben zelfstandig of met een partner een WBSO-aanvraag ingediend en hebben de ervaring dat het veel tijd en moeite kost of hebben helaas te horen gekregen dat de aanvraag is afgewezen.

  ICT-ondernemers die om bovenstaande redenen geen gebruik (meer) maken van de WBSO laten fiscaal voordeel liggen.

  De WBSO is van toepassing op allerhande innovaties. Overweegt u gebruik te maken van de WBSO. Beslis of u het zelf wil doen? Overweegt u om dit proces uit te besteden? Kijk in de markt naar een gespecialiseerde partner.

  Om voor eigen parochie te preken; Venderion heeft de kennis en expertise in huis om het volledige aanvraagproces uit handen te nemen voor ICT-organisaties op basis van no-cure-no-pay.

  Venderion
  http://www.venderion.nl

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.