Research and Development Aftrek (RDA)

De nieuwe fiscale RDA-regeling, de Research- en developmentaftrek, wordt met ingang van 1 januari 2012 samen met de WBSO ingezet om onderzoek en ontwikkeling door het Nederlandse bedrijfsleven te stimuleren. De WBSO biedt fiscaal voordeel op de loonkosten die betrekking hebben op research and development (R&D), de RDA op de overige R&D-kosten en op R&D-investeringen.

R&D-kosten en uitgaven die direct aan R&D toerekenbaar zijn, met uitzondering van R&D-loonkosten, kunnen voor de RDA worden opgevoerd en in mindering worden gebracht op de fiscale winst. Te denken valt aan bijvoorbeeld investeringen in machines, materialen of uitbestede kosten zoals de bouw van een prototype.

Het RDA-percentage voor 2012 bedraagt 40%. Dit vertaalt zich (uitgaande van een marginaal tarief in de vennootschapsbelasting van 25%) in een nettovoordeel van ongeveer 10% in 2012.

Aanvragen voor een RDA-beschikking kunnen vanaf 1 mei 2012 worden ingediend bij Agentschap NL. De procedure voor de aanvraag loopt vanaf dan ook gelijk met WBSO-projecten die starten vanaf 1 juli 2012. Voor projecten die in de periode van 1 januari 2012 tot 1 juli 2012 starten, zal er een aparte procedure komen waardoor deze projecten met terugwerkende kracht alsnog in aanmerking komen voor een RDA-beschikking.

Bron: PlusProjects Subsidieadviseurs – WBSO en RDA

Lees ook:Extra fiscaal voordeel voor R&D-activiteiten
Lees ook:WBSO subsidie omhoog vanwege crisis
Lees ook:Octrooibox door EU goedgekeurd
Lees ook:150.000ste EIA-beschikking
Lees ook:Seminar over de WBSO en de Innovatiebox

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.