Nadere details bekend gemaakt over Innovatiefonds MKB+

Het Innovatiefonds MKB+ start 1 januari 2012 en bestaat uit twee onderdelen, te weten de zogenaamde innovatiekredieten en risicokapitaal. Het betreft een ‘revolving fund’, wat betekent dat succesvolle projecten het krediet of kapitaal terug moeten geven aan het fonds, In de periode 2011-2015 is € 500 miljoen beschikbaar en het fonds zal ook toegankelijk zijn voor bedrijven die iets groter zijn dan midden- en kleinbedrijven.

Internationaal gezien loopt Nederland achter op het terrein van jong, innovatief ondernemerschap en dat van snel groeiende bedrijven. Innovatie en het aantal startende ondernemingen in een bedrijfstak stijgen naarmate meer durfkapitaal in die bedrijfstak wordt geïnvesteerd, zo luidt de redenering. Daarvoor moet het Innovatiefonds MKB+ gaan zorgen.
Vanuit het nieuw te vormen en al eerder aangekondigde Innovatiefonds MKB+ is in de periode 2011-2015 € 500 miljoen beschikbaar om te investeren. Bedoeling is dat het meeste geld terugkomt en opnieuw ingezet kan worden (revolveert). Uitgangspunt is dat kennis en kunde beter te gelde worden gemaakt en dat de betrokkenheid van het Innovatiefonds MKB+ andere financiers over de streep trekt.
De twee pijlers waar het fonds op zijn gebouwd, zijn het Innovatiekrediet en het Risicokapitaal. De laatste zal weer in twee delen onderverdeeld gaan worden.
Innovatiekrediet
• Bestemd voor financiering van innovatieve projecten;
• Betreft directe financiering, tot een derde van de kosten voor R&D;
• Als het project tijdens de ontwikkelingsfase om technische of commerciële redenen mislukt, wordt het krediet omgezet in een subsidie.
• Ook beschikbaar voor bedrijven met meer dan 250 medewerkers (midkap-ondernemingen of mkb-plus).

Risicokapitaal
Het Risicokapitaal komt in de vorm van zaaikapitaal (seed capital of early stage capital) en doorgroeikapitaal (later stage capital) via investeringsfondsen bij ondernemingen terecht (fund of funds-constructie).
• De Seed capital-regeling nieuwe stijl, bestemd voor technostarters en jonge bedrijven in de creatieve sector, heeft ondernemingsfinanciering van € 200.000 tot € 2,5 miljoen beschikbaar;
• Het Later stage-kapitaal biedt een oplossing voor financiering van technostarters die snel na hun oprichting in een snelle groeifase terechtgekomen zijn of voor innovaties die al in een verder stadium van ontwikkeling zijn.

Hoe de aanvraagprocedure zal verlopen of aan welke andere specifieke voorwaarden voldaan moet worden is nog niet bekend gemaakt. Verwachting is dat dit tegen het einde van het jaar besloten zal gaan worden.

Lees ook:€ 320 miljoen extra subsidie voor Energie Investeringsaftrek
Lees ook:20 miljoen voor nieuwe regelingen financiering Nederlandse publieksfilms
Lees ook:Extra subsidiemogelijkheden voor innoverend MKB Zuid-Nederland
Lees ook:Uitdagerskrediet wordt Innovatiekrediet
Lees ook:Pilot met innovatievouchers

Eén reactie op “Nadere details bekend gemaakt over Innovatiefonds MKB+

 1. Mark Strootman

  David Paul,
  Ik lees dat je schrijft dat een Innovatiekrediet in subsidie kan worden omgezet als het commercieel niet slaagt. Klopt dit? Wat is je bron?
  Bij voorbaat dank voor je reactie,
  Mark Strootman

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.