Van Gennip stelt 45 miljoen beschikbaar voor innovatieprogramma Watertechnologie

Tijdens de Aquatech is vorige week het startsein gegeven voor het innovatieprogramma Watertechnologie. Staatssecretaris Van Gennip (Economische Zaken) ondersteunt het programma met 45 miljoen euro. Dit bedrag komt boven de op Prinsjesdag door het kabinet beschikbaar gestelde 35 miljoen euro voor een Technologisch Top Instituut Watertechnologie. Het innovatieprogramma heeft als doel de verbetering van de positie van de Nederlandse watertechnologiesector op de wereldmarkt door middel van innovatie. Tijdens de lancering van het innovatieprogramma werd ook de subsidieregeling InnoWATOR (innovatieve WAter Technologie Ontwikkelings Regeling) aangekondigd.

In het programma zijn vier clusters en bijbehorende technologievelden opgenomen, waarop industrieel onderzoek en/of preconcurrentiële ontwikkeling gericht moet zijn om voor subsidie in aanmerking te komen. Het betreft de volgende clusters en bijbehorende technologievelden:

  • drink- en industriewatervoorziening:
    • ontzilting;
    • blue energy;
    • waterproductietechnologie;
    • waterverdeling en kwaliteit.
  • afvalwatertechnologie:
    • koolstof/stikstofcyclus;
    • terugwinning van energie en componenten;
    • scheiden aan de bron;
    • membranen en bioreactoren.
  • sensoring-technologie, monitoring en control:
    • veiligheid en milieu;
    • procesbewaking en control.
  • interactie met natuurlijke systemen:
    • waterverdeling en -kwaliteit;
    • ondergrondse water/energieopslagsystemen.

Onderdeel van het innovatieprogramma Watertechnologie is de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor technologieontwikkelingtrajecten. Daarvoor kan men gebruik maken van de subsidieregeling innoWATOR. InnoWATOR is erop gericht om kennis te vertalen naar nieuwe producten en diensten, bijvoorbeeld op het gebied van afvalwaterzuivering of controle van het drinkwater. Met de regeling kunnen projectvoorstellen worden ondersteund waarbinnen bedrijven en publiek gefinancierde kennisinstellingen samenwerken aan onderzoek en ontwikkeling voor innovaties. Deze regeling is daarom zeer interessant voor product-, proces- en dienstenontwikkelaars met innovatieve ideeën. Tot en met 3 november 2006, 18.00 uur kan men subsidieaanvragen voor R&D-projecten op het gebied van watertechnologie indienen bij SenterNovem.

De innoWATOR-regeling is gebaseerd op de Experimentele kaderregeling subsidies innovatieprojecten. De subsidie bedraagt 35% van de subsidiabele kosten voor zover deze betrekking hebben op industrieel onderzoek en 25% van de subsidiabele kosten voor zover deze betrekking hebben op preconcurrentiële ontwikkeling. De subsidiepercentages kunnen met tien procent worden verhoogd als het een MKB-ondernemer betreft. De maximale subsidie bedraagt 500.000 euro per project. De aanvragen worden voorgelegd aan de Adviescommissie innoWATOR.

De Nederlandse watertechnologiesector is overtuigd dat zij mondiaal een unieke positie kan innemen. In 2005 stelde de watersector in haar toekomstvisie dat daarvoor een nieuwe aanpak noodzakelijk was. De nieuwe aanpak bestaat uit betere samenwerking en gericht investeren in kansrijke sectoren. Daarom hebben de bedrijven, kennisinstellingen en de overheid de handen ineen geslagen. Dit heeft geresulteerd in een ambitieus innovatieprogramma, met als doel verbetering van de positie op de wereldmarkt door middel van innovatie.

Het innovatieprogramma is opgesteld onder leiding van de Stuurgroep Watertechnologie van het Netherlands Water Partnership (NWP) en het ministerie van Economische Zaken. De door EZ beschikbaar gestelde 45 miljoen voor de uitvoering van innovatieprogramma in de periode 2006-2010 is onder meer bestemd voor:

  • de tender InnoWATOR
  • internationale samenwerking bij R&D
  • referentieprojecten

Watertechnologie is het derde innovatieprogramma dat voort komt uit het nieuwe innovatiebeleid van het ministerie van EZ. De overheid stelt hierin samen met ondernemers en kennisinstellingen programma’s op, waarin Nederland in economisch opzicht internationaal voorop loopt of kan gaan lopen. Eerder werden innovatieprogramma’s gelanceerd voor nanotechnologie en embedded systems (Point One) en Food & Nutrition.

Lees ook:innoWATOR bijeenkomst
Lees ook:Tweede Voortgangsrapportage Industriebrief
Lees ook:Nieuwe calls subsidieprogramma Logistiek en Supply Chains in 2012
Lees ook:Ruim 1,2 miljard euro uit Zesde Kaderprogramma
Lees ook:2e tender Partners voor Water regeling geopend

Eén reactie op “Van Gennip stelt 45 miljoen beschikbaar voor innovatieprogramma Watertechnologie

  1. Patrick Lefévre

    Ik ben maar een eenvoudige Belg, maar ik snap dit soort berichten niet. Heel recent hadden jullie Prinsjesdag. Deze subsidie komt dus bóvenop de zojuist gepresenteerde begroting??

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.