Tweede Voortgangsrapportage Industriebrief

De Tweede Voortgangsrapportage Industriebrief is vorige week door staatssecretaris Van Gennip (EZ) naar de Tweede Kamer gestuurd. Met de Industriebrief uit 2004 heeft het kabinet het belang van de industrie voor de economie onderkend, omdat dit bijdraagt aan de versterking van de Nederlandse concurrentiepositie. De afgelopen periode heeft het kabinet gewerkt aan de invulling en verankering van het moderne industriebeleid. In de tweede voortgangsrapportage wordt verslag gedaan van de verrichte acties van de overheid.

De maatregelen zoals opgenomen in de Industriebrief hebben een goede uitgangspositie gecreëerd voor de industrie. De Industriebrief kent zeven actielijnen:

1. Aanpak druk van wet- en regelgeving;

2. Flexibilisering arbeidsmarkt;

3. Verbeteren fysieke ruimte;

4. Verbeteren fiscaal ondernemingsklimaat;

5. Aansluiten onderwijs en arbeidsmarkt;

6. Innovatie;

7. Aandacht voor specifieke sectoren en groepen van bedrijven.

Op de verschillende actielijnen van de Industriebrief worden de resultaten steeds meer zichtbaar. Dit geldt bijvoorbeeld voor de acties om de regeldruk te verminderen (administratieve lasten, tegenstrijdige regelgeving, vergunningen). Ook andere actielijnen van de Industriebrief hebben tot veel dynamiek in het veld geleid. Zo versterkt een deel van de extra investeringen van het kabinet in kennis en innovatie direct de industriële structuur. Voorbeelden zijn het Holst Center bij Eindhoven (high tech maakindustrie), het WFCS+ in Wageningen (voeding), het Center for Translational Molecular Medicine (gezondheid) en het TTI Watertechnologie. De investeringen dragen ook bij aan het vernieuwingsvermogen van het MKB, bijvoorbeeld via innovatievouchers en innovatieprestatiecontracten. De vernieuwde programmatische aanpak heeft ertoe geleid dat tientallen bedrijven, kennisinstellingen en andere spelers hun krachten bundelen en elkaar steeds meer opzoeken om sterktes uit te bouwen. Hierbij zijn partijen zelf ook bereid om fors te investeren. We zien dit zowel terug bij de innovatieprogramma’s (o.a. Point One, Food en Nutrition Delta, Water) als bij de gebiedsgerichte programma’s van Pieken in de Delta.

Tenslotte is aandacht besteed aan specifieke sectoren en groepen van bedrijven. Het kapitaalmarktpakket verbetert de financierings-mogelijkheden voor starters en snelle groeiers. Ook is er ingezet om problematische verstoringen in het gelijke speelveld van bedrijven aan te pakken, bijvoorbeeld via het crashteam oneerlijke concurrentie en via specifieke regelingen voor de scheepsbouw (borgstellingsregeling en innovatieregeling).

Hoewel er voortgang is gemaakt op de verschillende actielijnen van de Industriebrief, blijft een aantal thema’s op de agenda staan, zoals regeldruk en innovatie. Daarnaast moet het industriebeleid inspelen op nieuwe trends, zoals nieuwe accenten (tekorten aan gekwalificeerd personeel en bereikbaarheid) en de toenemende verwevenheid van industrie en diensten bij innovatie en het belang van ketenregie. Het momentum van industrie en industriebeleid dient volgens de voortgangs-rapportage te worden vastgehouden. De rapportage is een opsomming van al eerder bekendgemaakte voornemens en feiten.

In onderstaande tabel worden de belangrijkste resultaten samengevat:

1. Aanpak druk van wet- en regelgeving

Administratieve lasten

In 2007 vermindering administratieve lastendruk met 25% t.o.v. 2002.

Tegenstrijdige regelgeving

800 meldingen opgelost; verspreiding best practises naar gemeenten en sectoren.

Gemeentelijk ondernemingsklimaat

convenant G31 en aantal andere gemeenten over verbetering dienstverlening aan ondernemers.

Vereenvoudiging vergunningen

Pakket maatregelen zal leiden tot reductie van 42% aantal verleende vergunningen en reductie aantal stelsels met 22%.

Nationale koppen op EG-regelgeving

Bestaande nationale koppen worden aangepakt. Geen nieuwe nationale koppen, tenzij specifiek nationaal belang.

Intensivering bedrijfseffectentoets

Scherpere toetsing op nalevingskosten per 1/6/2006.

2. Flexibilisering arbeidsmarkt

Activering sociale stelsel via nieuwe WIA en WW. Eerste stappen m.b.t. versoepeling ontslagrecht gezet.

3. Fysieke ruimte

Pieken in de Delta

Omslag in regionaal economische beleid: van wegwerken van achterstanden naar het benutten van kansen. Vijf gebiedsgerichte programma’s in uitvoeringsfase.

Bedrijventerreinen

17 topprojecten bedrijventerreinen in uitvoering.

4. Fiscaal ondernemersklimaat

Werken aan winst

Tarief Vpb naar 25,5% ; MKB-tarief naar 20%. Innovatiebox in vennootschapsbelasting.

5. Aansluiting onderwijs – arbeidsmarkt

Kennismigranten

Kennismigrantenregeling.

Beroepsonderwijs

€ 415 miljoen via FES-ronde 2005 voor beroepsonderwijs (o.a. praktijklokalen en stages). € 229,5 miljoen via FES-impuls 2006 voor Beroepsonderwijs in Bedrijf (o.a. gericht op samenwerking bedrijven en beroepsonderwijs).

Ondernemerschap en onderwijs

€ 20 miljoen via FES-impuls 2006; verspreiding best practises via roadshows en Partnership Leren Ondernemen.

Casimir (publiek private uitwisseling onderzoekers)

23 voorstellen gehonoreerd in ronde 2005. Ronde 2006 in uitvoering.

6. Innovatie

Investeringen in kennis en innovatie

€ 800 miljoen structureel in het hoofdlijnenakkoord. € 800 miljoen incidenteel via BSIK. € 1.060 miljoen incidenteel via FES-impuls 2005. € 812,4 miljoen incidenteel via FES-impuls 2006.

Basispakket

Uitbreiding WBSO met procesinnovatie (€ 50 miljoen). 6.000 innovatievouchers in 2006/2007. Innovatieprestatie-contracten (o.a. NRK, Focwa, FME, Holland Marine Equipment). Applicatiecentrum Productietechnologie. Pilots m.b.t SBIR gestart.

Innovatieprogramma’s

Programma’s Point One, Food en Nutrition Delta en Watertechnologie gestart. Impulsprogramma voor de creatieve sector. Eerste uitdagerskredieten voor top innovatief MKB. Aansluiten programma’s op internationale netwerken (KP7, Eureka); specifieke inzet voor industrie en MKB.

7. Aandacht voor specifieke sectoren en groepen van bedrijven

Starters en snelle groeiers

Kapitaalmarktpakket voor starters en snelle groeiers (o.a. aanpassing BBMKB, groeifaciliteit, Seedfaciliteit Technopartner).

Gelijk speelveld

Borgstellingsregeling en innovatieregeling scheepsbouw.

8. Betrokken overheid

Aanspreekpunten

Operationeel per 1 januari 2005. Tariefschorsingen: jaarlijkse financiële besparing verwerkende industrie van enkele tientallen miljoenen euro’s.

Lees ook:Morgen openstelling Maatschappelijke sectoren en ICT
Lees ook:Stichting DOEN geeft financieringsimpuls gedeeld autogebruik
Lees ook:Groningen: EUR 4.6 miljoen subsidie voor innovatieprojecten
Lees ook:Bank voor creatieve bedrijven
Lees ook:30%-regeling voor expats per 2012 aangescherpt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.