Ruim 1,2 miljard euro uit Zesde Kaderprogramma

Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en onderzoekers hebben ruim 1,2 miljard euro ontvangen uit het Zesde Kaderprogramma van de Europese Unie. Dit programma financiert onderzoek en technologische ontwikkeling. Dat blijkt uit de eindrapportage van het Zesde Kaderprogramma van de Europese Unie (EU). Staatssecretaris Van Gennip (EZ) en minister Van der Hoeven (OCW) namen de resultaten op 13 februari 2007 in ontvangst bij de Nederlandse aftrap van het Zevende Kaderprogramma. Voor KP7 is zo'n 40% meer budget beschikbaar dan voor KP6.

 

Het kaderprogramma is het belangrijkste instrument van de Europese Unie dat onderzoek en technologische ontwikkeling financiert. Nederland heeft uit het Zesde Kaderprogramma van de beschikbare 17,5 miljard euro ruim 1,2 miljard euro ontvangen. Daarmee is Nederland netto-ontvanger. Meer dan 3700 Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en individuele onderzoekers hebben aan KP6 meegedaan, vooral op de terreinen lucht- en ruimtevaart, nanotechnologie, voeding, transport en energie. De slaagkans voor een Nederlandse aanvraag voor subsidie was 34%, ver boven het Europese gemiddelde van 20%. Nederlanders waren bij ruim 7% van de projecten betrokken als coördinator.

Het Zevende Kaderprogramma loopt van 2007 tot en met 2013. Het programma heeft een budget van 50,5 miljard euro. Ruim 32 miljard euro is bestemd voor samenwerkingsprojecten van kennisinstellingen, universiteiten en bedrijfsleven uit diverse lidstaten van de Europese Unie. Om deelname van bedrijven te bevorderen, gaat 15% van dit bedrag naar samenwerkingsprojecten met het midden- en kleinbedrijf (MKB).

 

Lees ook:70 miljoen voor Nederlandse ICT
Lees ook:Nieuwe KP7 oproep voor onderdeel ICT
Lees ook:Milieuoproep KP7 verwacht in december
Lees ook:Ronde voor Europees milieuonderzoek uitgesteld
Lees ook:Europees onderzoeksprogramma voor het mkb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.