Nederland opnieuw door Brussel op de vingers getikt


De Europese Commissie heeft Nederland per brief gewaarschuwd om meer inzicht te geven in de wijze waarop het subsidies vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) heeft besteedt. Tussen 2000 en 2006 gaat het om een totaalbedrag van circa 900 miljoen euro. De subsidies vanuit het EFRO zijn bedoeld om in achtergebleven gebieden te investeren. Het geld wordt onder meer gebruikt voor projecten op het gebied van onder meer innovaties, energie en arbeidsmarkt.

De Commissie heeft in de brief gedreigd de subsidie te stoppen als er geen orde op zaken wordt gesteld en de controle door Nederland op besteding van de gelden niet wordt aangescherpt. De afgelopen maanden hebben Europese inspecteurs systematische gebreken geconstateerd. Zo schortte er veel aan de boekhouding en ontbrak het aan controle op de uitgaven. De verantwoording is zo vaag dat de inspecteurs niet kunnen beoordelen of er mogelijk sprake is van fraude. De inspecteurs spreken van ‘ernstige tekortkomingen’. Nederland krijgt van Brussel tot het einde van dit jaar de tijd om de problemen rond het controlesysteem aan te pakken. Er is vooralsnog nog geen sprake van terugbetaling van subsidie aan Brussel, maar dat kan in een latere fase wel aan de orde komen.

Staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken heeft inmiddels wel erkend dat de controle op de besteding van Europese subsidies voor regionale ontwikkeling tekort heeft geschoten. Volgens een woordvoerder is Van Gennip ‘bekend met de problemen die Brussel heeft met de uitvoering van de controles en de tekortkomingen daarbij. Over de aanbestedingen en de controles wordt nog met Brussel gesproken. Later deze maand bespreken we een plan van aanpak met de EU’, aldus de woordvoerder.

Het is niet de eerste keer dat Nederland problemen heeft met verantwoording van de besteding van Europese subsidies. In de jaren negentig had Nederland grote problemen met subsidies van het Europees Sociaal Fonds. De regering moest toen veel ESF-geld terugbetalen aan de Europese Commissie.

Overigens zijn de controles vanuit Brussel op de bestedingen in de lidstaten een normale zaak. Onlangs zijn meerdere landen aangeschreven voor tekortkomingen in controlemechanismen. Ook in Italië constateerde de Europese Commissie misstanden met subsidiegelden. Brussel eiste donderdag 310 miljoen euro landbouwsubsidie terug van Italië. Het geld was voor 1999 te veel betaald aan Italiaanse boeren.

Lees ook:Begunstigden van Europese subsidies voortaan bekend
Lees ook:Uitvoering LIFE+ vertraagd
Lees ook:Meer informatie over KP7 op CORDIS
Lees ook:Rekenkamer: Nederland loopt miljoenen mis
Lees ook:Timmermans: Subsidies vanuit Europa maken Nederlandse steden leefbaarder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.