Uitvoering LIFE+ vertraagd

Na tweede lezing van het LIFE+-voorstel heeft het Europees Parlement tegen het standpunt van de Raad gestemd dat beoogt om 80% van het LIFE+-budget via de lidstaten aan milieuprojecten toe te kennen. Het EP wil dat het LIFE+ budget volledig vanuit Brussel wordt beheerd, en niet voor 80% van de lidstaten. Anders zou volgens het EP de Europese toegevoegde waarde verdwijnen als lidstaten de subsidies toekennen, en niks hen ervan weerhoudt om nationale doelstellingen na te streven.

Verder wil het Parlement dat minimaal 55% van het budget voor natuurbehoud en biodiversiteit wordt gereserveerd, in plaats van de voorgestelde 40%. Een derde aanpassing die het Parlement voorstelt is dat de Europese Commissie erop moet toezien dat LIFE+ zogeheten ‘cross border’ (transnationale projecten) blijft financieren.

Er wordt daarom een bemiddelingscomité ingesteld om tot een tekst te komen die voor zowel het Parlement als de Raad aanvaardbaar is. De Europese Commissie neemt ook aan de activiteiten van het bemiddelingscomité deel en probeert de standpunten van het Europees Parlement en de Raad nader tot elkaar te brengen. Dit heeft tot gevolg dat op z’n vroegst pas eind januari 2007 meer duidelijkheid komt over de manier waarop LIFE+ wordt uitgevoerd, zo meldt EG-Liaison.

Lees ook:Begunstigden van Europese subsidies voortaan bekend
Lees ook:Informatie- en brainstormbijeenkomst LIFE+
Lees ook:Eerste oproep voor LIFE+ projectvoorstellen: budget 187 miljoen euro
Lees ook:Nederland opnieuw door Brussel op de vingers getikt
Lees ook:Europees onderzoeksprogramma voor het mkb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.