Nieuwe subsidie voor export opkomende markten

In 2009 opent een nieuwe regeling voor export naar opkomende markten. De regeling krijgt de naam Orio. Deze regeling is de opvolger van de populaire regeling Oret, die in 2007 sloot.

Via de exportregeling kunnen overheden in opkomende markten een schenking krijgen voor een project door of met Nederlandse ondernemers. De Nederlandse ondernemer krijgt hiermee een belangrijk verkoopargument in handen. Op dit moment overleggen kabinet en Tweede Kamer over de precieze invulling van de nieuwe regeling.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft haar plannen voor de nieuwe regeling in grote lijnen bekendgemaakt. Het ministerie wil in de regeling meer nadruk leggen op de minst ontwikkelde landen. Hieronder vallen onder meer Zuid-Afrika, Afghanistan en Bangladesh. De schenkingen voor deze landen worden hoger dan die voor andere opkomende markten. Daarnaast is het de bedoeling dat tenminste de helft van het budget voor de regeling naar deze landen gaat.

Daarnaast verandert de manier waarop het budget wordt verdeeld. Vanaf 2009 gelden indienrondes. Schenkingen gaan naar de beste projecten per ronde.

Lees ook:Subsidie voor investeringen opkomende markten: indienronde open
Lees ook:Subsidie uitgelicht: PESP
Lees ook:Internationaal innoveren
Lees ook:Toch financiering projecten China en India
Lees ook:Internationaal Innoveren 2011 open voor indienen aanvragen

Eén reactie op “Nieuwe subsidie voor export opkomende markten

  1. frans van enckevort

    hoe kunnen we nu in deze start fase van orio er nu aan bijdragen dat het mkb makkelijker gebruik kan maken van dit financiele programmma voor de derde wereld?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.