ESF 2007-2013: hulp voor werkzoekenden en scholing van werknemers

De eerste contouren van de nieuwe programmaperiode van het Europees Sociaal Fonds (ESF) worden zichtbaar. Het ESF stelt de komende jaren (2007-2013) subsidie ter beschikking om mensen te helpen die moeilijk zelfstandig aan een baan komen. Daarnaast kunnen bedrijven en overheidsinstellingen de subsidies gebruiken om werknemers scholing te laten volgen waardoor ze zich makkelijker kunnen aanpassen aan veranderingen op de arbeidsmarkt. Dat schrijft staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Van Hoof in een brief aan de Tweede Kamer.

Sociale Zaken heeft het aantal doelen waarnaar de subsidie gaat, verminderd vergeleken met de huidige ESF-periode. Dat komt omdat de Europese Raad het subsidiebudget voor Nederland met twee derde heeft verlaagd. Het bedrag is lager vanwege de uitgebreide Europese Unie, met landen die meer in aanmerking komen voor Europese subsidies. Het Europees Sociaal Fonds verstrekt subsidies aan EU-landen; het ministerie van Sociale Zaken verdeelt dit geld voor Nederland.

De komende jaren is jaarlijks 48 miljoen euro beschikbaar om mensen die nu nog langs de kant staan en extra hulp nodig hebben bij het vinden van een baan, zoals oudere werkzoekenden en herintredende vrouwen. Daarnaast zijn er mensen die buiten de normale re-integratietrajecten vallen zoals (ex-)gedetineerden. Ook leerlingen die een opleiding volgen op een niveau (lager dan mbo-2) waarmee ze niet gemakkelijk op de arbeidsmarkt aan de slag komen, kunnen met behulp van ESF-subsidies bijvoorbeeld beroepsgerichte cursussen volgen. Daardoor maken ze meer kans op een baan.

Voor laag opgeleide werkenden die zich verder willen scholen, komt jaarlijks 53 miljoen euro beschikbaar. Hiervan kan een deel worden ingezet om werkervaring van mensen die nooit een opleiding hebben afgemaakt om te zetten in erkende diploma’s. Ook kan het geld worden gebruikt om lager opgeleide werknemers zo op te leiden dat ze gemakkelijker doorstromen naar hogere functies. Op die manier komen er meer banen vrij aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Daarnaast kan ESF-geld worden ingezet voor sociale innovatie. Hieronder vallen bijvoorbeeld projecten die ervoor zorgen dat bedrijven slimmer gaan werken waardoor de arbeidsproductiviteit stijgt.

Met het nieuwe ESF-programma wordt beoogd dat meer mensen aan het werk worden geholpen zodat de kosten van de vergrijzing worden gedragen door een grotere groep werknemers. Ook moeten werknemers beter uitgerust worden om de concurrentie met de lage lonen landen aan te kunnen en om van Nederland de nagestreefde kenniseconomie te maken. Ook is het aantal doelen beperkt waarvoor ESF-geld kan worden aangevraagd om zo te voorkomen dat het lagere budget te veel versnipperd raakt. Projecten waarvoor ook andere subsidiemogelijkheden bestaan zijn dientengevolge afgevallen. Zo kan er geen ESF-geld meer worden aangevraagd voor bijvoorbeeld inburgering. De staatssecretaris heeft zijn keuzen vooral gebaseerd op een analyse naar de sterke en zwakke punten van de Nederlandse arbeidsmarkt.

In de nieuwe ESF-ronde is het subsidiepercentage lager geworden. Organisaties moeten voortaan 60 procent van de kosten van hun projecten uit andere bronnen betalen dan uit ESF. Nu is dat nog de 50 procent. Voor de subsidies die worden ingezet om mensen naar de arbeidsmarkt te bemiddelen, geldt dat het Centrum voor Werk en Inkomen, het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen en gemeenten gezamenlijk bepalen welke mensen voor de subsidies in aanmerking komen. De aanvraag ervan loopt via het CWI. Het is de bedoeling dat het CWI en het UWV nauwer gaan samenwerken bij het aan het werk helpen van mensen. De staatssecretaris bespreekt het programma voor de nieuwe ESF-periode binnenkort met de Tweede Kamer. Daarna wordt het voor een officiële goedkeuring naar Brussel gestuurd.

Lees ook:SZW plant loonkostensubsidie uitkeringsgerechtigden
Lees ook:Nederland opnieuw door Brussel op de vingers getikt
Lees ook:Al 130 miljoen aan ESF-subsidie toegekend
Lees ook:Website voor ESF-EQUAL projecten
Lees ook:Begunstigden van Europese subsidies voortaan bekend

3 reacties op “ESF 2007-2013: hulp voor werkzoekenden en scholing van werknemers

  1. Salman Karasoylu

    Beste mensen,

    Ik ben bezig om een online hulp en ondersteuningsysteem te ontwikkelen, welke op een unieke wijze onbeperkt hulp en ondersteuning biedt aan langdurige werklozen, uitkeringsgerechtigden, schoolverlaters, werkgevers en met werkloosheid bedreigde werknemers. Het wordt tevens een ontmoetingscentrum voor vraag- en aanbod m.b.t. werk- en inkomen. Vanuit mijn jarenlange ervaring op dit gebied en de bureaucratische belemmeringen erom heen heeft mij aan dit idee gebracht. Hoewel het grootste deel van dit systeem uitsluitend door vrijwilligers zal worden uitgevoer brengt uiteraard het opzetten en werkbaar maken van zo’n systeem kosten met zich mee. Bijvoorbeeld het inrichten van een server en methode kost heel wat geld. Om dit allemaal te kunnen bekostigen heb ik samen met een aantal initiatiefnemers een bestuur gevorm om een stichting hier voor te gaan oprichten. De stichting gaat Online sociaal- en economische Zelfredzaamheid (online Selfcoaching4ever. Kunt u ons daarop adviseren waar we ons moeten wenden voor het krijgen van een financiele ondersteuning c.q. subsidie? In afwachting van uw reactie verblijven.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Mieke Ramdien

      Graag persoonlijk!

        /   Beantwoorden  / 
  2. J. Jansen

    Beste heer Karasoylu,
    Graag ontvang ik van u meer schriftelijke documentatie over uw initiatief alvorens we kunnen beslissen of we iets voor u kunnen betekenen.
    U kunt ons bereiken via bovenstaande mail: [email protected]

    Vriendelijke groet,

    J.Jansen
    Subsidiebureau Jansen

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.