EnergieTransitie en Energie Onderzoek Subsidie (EOS)

Geen weggegooid geld!

Onlangs verscheen in de Telegraaf een artikel, ‘Cramers subsidieparadijs’ genaamd, dat de draak stak met subsidieregelingen op het gebied van duurzaamheid. Strekking: het geld wordt aan onzinnige projecten besteed. Reden om onszelf de algemene vraag te stellen hoe zinvol ons werk is, bijvoorbeeld als het gaat om de subsidiering van energieonderzoek.Uit de monitoring van Publiek Gefinancierd Energieonderzoek dat EZ heeft laten uitvoeren, blijkt dat het grootste deel van de subsidiemiddelen naar bedrijven gaat en daarvan komt een groot deel terecht bij het MKB. Niet verwonderlijk overigens, want de hoge energieprijzen maken het extra interessant om als bedrijf energie te besparen of met duurzame energie aan de slag te gaan. In 2007 is 144 miljoen euro – waarvan 90% afkomstig van het ministerie van EZ – gekanaliseerd via intermediaire organisaties; 129 miljoen euro via SenterNovem. Daarnaast stopt de overheid met de Innovatieagenda Energie nog eens 438 miljoen euro in innovatie op energie-gebied.

Maar zet al dat geld nu zoden aan de dijk en draagt het er toe bij dat onze energievoorziening in 2050 duurzaam is en overheidssubsidie niet langer nodig? Mijn stellige overtuiging is van wel. Subsidies zijn bedoeld om onder meer bedrijven te stimuleren iets in de markt te zetten dat bijdraagt aan een beter klimaat en een gezonde economie. De Innovatieagenda moet marktpartijen bijvoorbeeld verleiden zelf fors te investeren en moet uiteindelijk resulteren in een vermindering van de CO2-uitstoot met zo’n 3 tot 6 Mton.

In deze nieuwsbrief komt u weer tal van initiatieven tegen die zonder subsidie geen reële kans van slagen zouden hebben en die als goed en veelbelovend idee in een bureaula zouden verstoffen. Zie het artikel over de productie van bio-olie door pyrolyse van biomassa bijvoorbeeld.

Subsidies zijn geen weggegooid geld, maar een investering in een duurzame toekomst. Wij willen ons als subsidiegever overbodig maken en dat is niet alleen voor ons een uitdagende klus, maar ook voor u als stakeholder. Hoe pakt u die uitdaging aan?

Lees ook:Indieningsronde geopend voor subsidie energieonderzoek
Lees ook:Duurzaamheidseisen voor biomassa binnen SDE-subsidie
Lees ook:Bedrijven krijgen grootste deel budget energieonderzoek
Lees ook:Dag van de duurzaamheid 09-09-2009
Lees ook:Van Geel betreurt verleende subsidie voor Palmolieproject

Eén reactie op “EnergieTransitie en Energie Onderzoek Subsidie (EOS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.