Bedrijven krijgen grootste deel budget energieonderzoek

Bedrijven ontvangen ruim de helft van het overheidsbudget voor energieonderzoek. Dat blijkt uit ‘Monitoring publiek gefinancierd energieonderzoek 2007′. Tot en met 2006 ontvingen kennisinstituten altijd het grootste deel van de subsidie. Het aandeel van de universiteiten ligt al een aantal jaren rond de 15%.Het budget voor energieonderzoek bedroeg in 2007 ruim € 200 miljoen. Dit is veel meer dan in eerdere jaren. Vooral de Unieke kansen regeling (UKR) kreeg er budget bij door de versnelde introductie van CO2-opslag en afvang in Nederland (CCS, Carbon Capture and Storage).

De grootste thema’s bij publiek gefinancierd energieonderzoek in 2007 en de voorgaande jaren waren Duurzame Energiebronnen en Energiebesparing, allebei rond de 30%. In 2007 is onderzoek naar fossiele brandstoffen (vooral CCS) sterk gestegen.

In 2007 is € 161 miljoen besteed aan de aandachtsgebieden van de Energie onderzoek subsidie (EOS). Gebouwde omgeving en Schoon fossiel waren in 2007 de grootste ontvangers, op de voet gevolgd door Biomassa. Ongeveer 90% van het totale budget voor energieonderzoek (€ 182 miljoen) komt van het ministerie van Economische Zaken.

Lees ook:EnergieTransitie en Energie Onderzoek Subsidie (EOS)
Lees ook:Ruim 1,2 miljard euro uit Zesde Kaderprogramma
Lees ook:Subsidieprogramma Transportbesparing wordt stopgezet
Lees ook:Verviervoudiging budget veilig ondernemen
Lees ook:Voortijdige uitputting budget milieu & technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.