Energie door eb en vloed

Waterturbine wekt stroom op

Sinds juli wekt een experimentele waterturbine in een sluis van de Afsluitdijk electriciteit op. Waterkracht heeft toekomst, meent de expert.Nederland heeft behalve de Afsluitdijk nog een aantal uitgelezen plekken om getijstromen om te zetten in elektriciteit: het Marsdiep tussen Texel en Den Helder, plekken tussen sommige Waddeneilanden, rond de Tweede Maasvlakte en in de Zeeuwse delta.

Daar becijferde de TU Delft dat in de Brouwersdam een centrale kan worden gebouwd die 65 duizend gezinnen van stroom voorziet. De totale potentie van Nederland is maximaal vijfhonderd megawatt, de capaciteit van één grote kolen- of gascentrale.

In de rest van Europa, bijvoorbeeld in de Straat van Gibraltar of de Noorse fjorden, is zestien gigawatt, ruim dertig kolen- of gascentrales, op te wekken. Het walhalla ligt in Noord-Schotland. In de Pentland Firth, waar twee keer per dag een deel van de Noordzee in de Atlantische Oceaan stroomt, wil de overheid een getijcentrale bouwen. Die zou bestaan uit duizenden turbines verankerd aan de zeebodem tussen het vaste land en de Orkney eilanden.

In de Afsluitdijk zou Tocardo het liefst alle 25 spuisluizen met grote turbines uitrusten. Het wachten is op subsidie. Wind- en zonne-energie worden gesubsidieerd met de Nederlandse regeling Stimulering Duurzame Energievoorziening (SDE), Van Breugel lobbyt nu in Den Haag om getijdenenergie ook in deze regeling te krijgen. Als stromingsenergie onder de regeling zou vallen, zou hij direct tien spuisluizen volhangen met elk drie turbines.

Lees ook:Van Geel betreurt verleende subsidie voor Palmolieproject
Lees ook:Conceptadvies: SDE subsidie minder ruimhartig dan MEP
Lees ook:Overgangsregeling voor groene stroom
Lees ook:Workshops WBSO van SenterNovem
Lees ook:Terughoudendheid met subsidie op grootschalig gebruik groene stroom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.