Subsidie voor groene daken in Rotterdam, Groningen en mogelijk Den Haag

 De gemeenten Rotterdam, Groningen verlenen subsidies voor het aanleggen van 'groene daken'. Dit zijn daken waarop planten groeien.

Mogelijk gaat ook in Den Haag een subsidieregeling komen. Twee wethouders in deze gemeente hebben onlangs het college van B en W opgeroepen om ook een regeling voor groene daken in te stellen.

Op groene daken worden bijvoorbeeld grassoorten geplant, maar ook struiken of mossoorten. Een populaire en goedkope plantensoort voor groene daken is de vetplant sedum. Een dak begroeid met deze plant heeft weinig onderhoud nodig en is licht in gewicht.

Groene daken zijn duurder in aanleg dan ‘gewone' daken, maar bieden ook een aantal voordelen:

  • 1) een groen dak werkt isolerend: u bespaart op verwarming en verkoeling;
  • 2) een groen dak trekt natuur aan (vogels, andere planten) en biedt een mooi uitzicht;
  • 3) een groen dak gaat langer mee dan een gewoon dak: u bespaart in onderhoudskosten;
  • 4) met een groen dak draagt u bij aan duurzaamheid: het dak neemt CO2 en stofdeeltjes in de lucht op. Daarnaast helpt u met een groen dak uw stad te beschermen tegen hevige regenval.

In Rotterdam kunt u per vierkante meter aangelegd groen dak een vergoeding krijgen van maximaal EUR 25. De regeling is bestemd voor zowel particuliere huiseigenaren als bedrijven en sociale woningbouwers.

De subsidie in Groningen is beschikbaar voor particulieren. U kunt ook een aanvraag indienen met bijvoorbeeld uw hele vereniging van eigenaren. Huiseigenaren in Groningen kunnen een subsidie krijgen van EUR 30 per m2.

Voor meer informatie: klik hier voor de regeling in Rotterdam en gebruik deze link voor de regeling in Groningen. 

Lees ook:Plan kabinet: goedkope lening voor energiezuinig maken woning
Lees ook:24 miljoen subsidie voor Veiligheid Kleine Bedrijven
Lees ook:Subsidie in Rotterdam voor beveiliging
Lees ook:Subsidie: EUR 4 miljoen voor erfgoed Tweede Wereldoorlog
Lees ook:EUR 10 miljoen extra voor subsidie innovaties

5 reacties op “Subsidie voor groene daken in Rotterdam, Groningen en mogelijk Den Haag

  1. Alex van der Beek

    Natuur getrouwe kunstof bomen die Licht, Warmte en Wind omzetten in groene elektriciteit, zal een uitkomst bieden voor vele gemeentes die vechten tegen landvervuiling. Dus ook voor Nederland.
    Ik ben Nederlander, woonachtig in Riga Letland en ik heb het eindelijk voor elkaar. De investering die nodig zijn om de kunstof bomen en planten te produceren krijg ik van verschilende research en development fonds uit het Midden Oosten, de verwachte groei zal nog verdere investeringen vergen.
    Het heeft me verbaasd, dat Nederland niet eerder gereageert heeft op mijn oproep voor investeerders. Het idee is ingeslagen als een bom en reakties uit alle vier hoeken van de wereld geven aan dat men liever een paar Energie Bomen plant dan een windmolen(4 x op CNN). Een boom of struik is toch zoveel meer, onze bomen en struiken kunnen gebruikt worden voor bescherming van duin gebieden, of voor bescherming tegen zon en wind, vooral in warme landen.
    Mijn firma Solar Botanics zal nog dit jaar beginnen met de ontwikkeling en produktie van de nano bladeren die het werkpaard zullen zijn van de energie bomen. Er zijn op dit moment tal van “photovoltaic, thermovoltaic materialen op de markt en lenen zich uit stekend om in een blad design verwerkt te worden. Elektriciteit uit wind verkrijgen we door nano piezo voltaic generatoren deze wekken elektriciteit bij beweging.
    Wij willen met onze groene energie bomen en planten een alternatief of de markt brengen, wij hoeven niet ons landschap tevervuilen met windmolens en grote zonne torens, er is al genoeg land vervuild. Energie bomen en struiken zijn effecient, zijn in harmonie met onze omgeving, brengen shaduw en bescherming tegen de wind. Het produkt zal voor een groot deel uit gerecycled materiaal bestaan, en krijgt een garantie periode van 20 jaar.
    De prijs van een energie boom is afhankelijk van de hoogte en het aantal bladeren. Voor het Midden Oosten hebben wij een Gulf Palm boom ontwikkelt, deze Palm 8 meter hoog met 36 palm bladeren levert per jaar meer dan 5000 kWh, en kost ongeveer 10.000 dollar. Met de ontwikkeling van onze technologie verwachten wij de prijs naar beneden te drukken. Voor de Nederlandse markt komen er energie bomen zoals, de Kastanje, Beuk, Els en Maple. Ook voor de Wadden eilanden is dit een uitkomst, behoud van het landschap, en groene energie. Wij hebben reeds kontakt gehad met mensen van het Wadden beheer, en wij zullen in de toekomst nog het een en ander gaan bespreken, met name bescherming van duin gebieden met natuur getrouwe bomen en struiken. Tevens kunnen onze bomen ook gebruikt worden voor de agro industrie, water management, wind bescherming voor jonge planten.
    Bomen hebben een esthetische functie: ze verfraaien de stad (zowel belangrijke ontmoetingsplekken als het directe uitzicht vanuit de woning); Bomen hebben een architectonische functie: ze zorgen voor een herkenbare samenhang tussen de stedelijke ruimten waaruit de stad is opgebouwd. Bomen geven een vermindering van de visuele hinder en de geluidshinder. De psychologische werking is nog een stuk groter dan de gemeten werking; Bomen zorgen voor een beter (micro) klimaat: extreme temperaturen worden gematigd, bomen geven beschutting tegen wind en zon. Bomen zijn een inspiratiebron voor artistieke creativiteit. Bomen hebben een cultuurhistorische functie: ze maken de geschiedenis van een plaats zichtbaar, en zijn soms een tastbare herinnering van een historische situatie. Bomen zijn een symbool voor groei en geven energie. Bomen hebben tot slot een economische waarde. De aanwezigheid van bomen, en dan vooral oudere bomen, verhoogt de waarde van onroerend goed en levert meer elektriciteit.

    Solar Botanics wil in de toekomst ook in Nederland gaan produceren, voor landen zoals, Duitsland, Belgie, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Portugaal en Italie. Dat betekent werk voor Nederland op gebied van produktie en assemblage, opslag en transport, distributie, planning, management.
    Voor meer informatie schrijft u aan [email protected]
    Alex van der Beek
    Riga Letland
    +371-28606500

      /   Beantwoorden  / 
  2. Rijk Nijdam

    L.S.
    De groene daken subsidie vind ik geweldig, zou eigenlijk veel meer moeten gebeuren en zeker voor alle platte daken het scheelt in lucht verontreiniging en stof vervuiling als we weer een keer woestijn wind over ons land krijgen.
    Dus daar ben ik het zeer mee eens.
    Maaaar als ik de vorige reactie bekijk nou dan lust ik nog wel wat.
    Kunststof bomen met nano techniek die zouden groeien.
    want hoe ouder hoe meer waardevol en hoe meer ze aan electra ze gaan leveren.
    en dan nog in nederland produceren voor heel europa.
    Blijft mijn vraag waarom zou je.
    (eigenlijk komt het hier op neer, ik heb een les van m’n moeder gehad 50 jaar geleden , als iets zo mooi is dat het eigenlijk te mooi is voor woorden, geloof me zoon dan is het te mooi voor woorden en eigenlijk worden je dan dromen verteld.
    Dus stop er mee en maak je eigen dromen, daar zul je meer aan hebben.)
    Dat was de les die ik kreeg.
    Dus zelf groeiende kunst bomen die steeds meer energie gaan leveren nee voorlopig noch niet mijn pakkie aan.
    Maar de dromen van mijn voor ganger zijn niet mis.
    Mocht het zo zijn dat er subsidie mocht komen op dak terrassen en dat hun (reactie nr 1) onder deze subsidie vallen nou dan weet ik het wel.
    Maar voorlopig houd ik het er op, is het te mooi voor woorden nou dan is het te mooi en klopt er niks van.
    Maar die subsidie voor groene daken is geweldig zou zeker uit gebreid moeten worden
    Garoetjes Rijk

      /   Beantwoorden  / 
  3. G.Bos

    Hoe weet ik nu of Den Haag mee gaat doen?

      /   Beantwoorden  / 
  4. Paul Wolf Tuindecoraties

    We zijn een klein bedrijf die u graag van dienst willen zijn met de dakbeplanting.
    We werken door heel nederland of zelfs daar buiten.

    Door goede contacten met onze leveransiers kunnen we u een scherpe prijzen aanbieden.

    Ook voor tuinhuizen of sauna’s waar het dak niet zo sterk is hebben wij een oplossing

    wilt u meer weten verwijs ik u graag naar onze site.

    of bel gelijk voor een prijs opgaven.

    Paul Wolf tuindecoraties
    Krusemanlaan 2
    1701VM Heerhugowaard
    Telefoon: 0725721967
    Mobiel: 0654384027
    KvK nummer 37073403
    E-mail: [email protected]
    http://www.paulwolftuindecoraties.nl/

      /   Beantwoorden  / 
  5. S.A. Horsman

    Vanaf 17 november 2009 wordt een 330 m2 groen dak aangelegd door de VVE Coolhaven/Pieter de Hoochweg. De maximale waterbuffering is 21 liter/m2 dus dat is bijna 7000 liter. De uitvoerder is Oranjedak BV, beheerder van de VVE is Pitlo vastgoed beheer. Gemeentelijke subsidie bedraagd bijna 1/4 van de totale kosten. Bij oplevering zal een persbericht uitgestuurd worden, hou uw hart vast want dit wordt het mooiste groene dak van heel rotterdam.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.