Subsidie aanvragen: wanneer wel en wanneer niet?

Stel: u heeft een goed idee voor een nieuw product en u wilt daarvoor onderzoek gaan uitvoeren. Of u wilt een milieuvriendelijk apparaat of ander bedrijfsmiddel kopen. Of misschien wilt u een gedeeltelijk arbeidsgeschikt persoon aannemen. In al deze gevallen kunt u in aanmerking komen voor subsidie.

Dit kan heel mooi zijn, maar subsidie aanvragen kan ook veel tijd en moeite kosten. Wanneer is het nu wel en niet verstandig om subsidie aan te vragen? Om die vraag te beantwoorden kunt u zich onderstaande vragen stellen.

1) Wat als u de subsidie niet krijgt?
Subsidie aanvragen is één ding, het ook krijgen is een tweede. Subsidies kunnen verdwijnen of veranderen zodra de regeling haar doel heeft bereikt, of wannneer het overheidsbeleid verandert. Bovendien hebben de meeste subsidies een vast budget per jaar. Als dit 'potje' voor een jaar op is, vist u dus achter het net. Onderzoek dus van tevoren welke risico's u zou lopen als u geen subsidie zou krijgen.

2) Hoe groot is de kans dat u de subsidie krijgt toegekend?
Voor het toekennen van subsidie gebruikt de overheid verschillende procedures. Zorg dat u weet welke procedure bij de betreffende subsidie wordt gebruikt. Dit kan grote invloed hebben op de kans dat u subsidie krijgt. Mogelijk moet uw project concurreren met andere projecten, of is het budget op een bepaald moment op.

3) Kunt u wachten op de subsidie?
Bij de meeste subsidies krijgt u alleen geld voor activiteiten die u uitvoert nadat uw aanvraag binnen is, of nadat de subsidie is toegekend. Dit kan invloed hebben op de termijn waarop u met uw project kunt beginnen. Mogelijk moet u rekening houden met een paar maanden wachttijd.

4) Past de regeling wel in uw plannen?
Het kan zijn dat de subsidieregeling allerlei eisen stelt die u zelf niet voor ogen had. Ga dan goed bij uzelf na of u wel bereid bent uw plannen aan te passen voor de subsidie. Moet u niet teveel veranderen? Komt het nieuwe plan wel overeen met wat u wilde? Subsidie vergoedt meestal alleen een deel van de kosten. Bovendien is het niet altijd gegarandeerd dat u de subsidie ook krijgt. Zorg dus dat u dichtbij uw eigen plannen blijft.

Tot slot: Subsidie kan een prettige aanvulling op uw eigen budget zijn, en een hulpmiddel om uw doelen (sneller) te bereiken. Maar zorg dat de subsidie voor u werkt, en niet andersom!

Lees ook:Subsidie voor huiseigenaren, die hun woning duurzaam willen verwarmen
Lees ook:Plan kabinet: goedkope lening voor energiezuinig maken woning
Lees ook:Energieonderzoek: vraag nu subsidie aan!
Lees ook:Belastingaftrek voor onderzoek en ontwikkeling
Lees ook:Workshops WBSO van SenterNovem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.