Timmermans: Subsidies vanuit Europa maken Nederlandse steden leefbaarder

Europese subsidies leveren een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid van onze grote steden, zo luidde de conclusie van Staatssecretaris Timmermans na afloop van zijn werkbezoek in Rotterdam. Hierin bezocht hij meerdere projecten die gericht waren op het verbeteren van wijken, scholing en activeren van de bewoners, en oplossen van overlast en andere problematiek.

"De Europese bijdrage aan de projecten is relatief bescheiden", aldus de bewindsman, "maar zonder die bijdrage zouden de projecten niet van de grond zijn gekomen."

Europa heeft dan ook niet alleen subsidies voor internationale samenwerking, maar ook voor projecten die in één regio of in één land spelen. De bedoeling van deze ondersteuning is om de verschillende regio's in Europa meer 'gelijk te trekken' op sociaal-economisch gebied.

Soms is de steun indirect: in meerdere gebieden in Nederland lopen zogenaamde Operationele Programma's. Om deze programma's uit te voeren krijgen Nederlandse overheden geld vanuit Europa.

Eigen subsidieregelingen voor regionale projecten heeft de EU ook. Zo is er bijvoorbeeld het programma Interreg IV. De gedachte achter dit programma is dat sommige problemen beter kunnen worden aangepakt op regionale schaal. Interreg IV A biedt bijvoorbeeld ondersteuning voor projecten die in grensgebieden spelen. Vaak lopen deze gebieden wat 'achter' op de meer centraal gelegen delen van een land. Door een Interreg IV A project te starten hoeven bedrijven en overheden niet meer naar het verre centrum van hun land te kijken, maar kunnen ze nieuwe initiatieven starten met partners dichtbij: aan de andere kant van de grens. Sinds kort geldt de Noordzeekust in Nederland overigens ook als zo'n 'grensgebied'.

Lees ook:Nieuwe ronde in september voor interregionale samenwerking
Lees ook:Europese subsidie voor projecten in grensregio’s: tot 50% EU-vergoeding
Lees ook:Activiteiten starten in het buitenland? Gaat u voor PSOM of PESP?
Lees ook:Jongeren enthousiast over Spelen in Nederland
Lees ook:Subsidie uitgelicht: Innovatie-Prestatiecontracten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.