EUR 120 miljoen extra voor duurzame energieproductie

Voor Stimuleringsregeling duurzame energieproductie heeft minister Van der Hoeven van EZ 120 miljoen euro extra vrijgemaakt. Dit deed zij in reactie op een motie die CDA, PvdA en ChristenUnie hadden ingediend.

De regeling ondersteunt particulieren en bedrijven die duurzaam energie opwekken. Per opgewekte KwH wordt een bedrag uitgekeerd dat het verschil in kosten tussen de duurzame opwekking en reguliere opwekking moet overbruggen. Het hoogste bedrag per kWh gaat naar particulieren die een zonnepaneel laten plaatsen.

De regeling heeft de afgelopen maanden flinke kritiek moeten verduren. Men vond dat de regeling te weinig opleverde of dat het budget te laag was. Onlangs nog had GroenLinks kritiek op de ingewikkelde en dure aanvraagprocedure voor bezitters van een zonnepaneel.

Of de regeling met de huidige budgetverhoging vrij blijft van kritiek, blijft de vraag. Het extra budget is gehaald uit het budget van een subsidieregeling voor duurzame projecten in ontwikkelingslanden.

Sommige experts beweren juist dat duurzame projecten in ontwikkelingslanden veel effectiever zijn het stimuleren van high tech oplossingen in het Westen. In ontwikkelingslanden kan al veel energiebesparing en CO2 -reductie worden bereikt als energieproductie en apparaten die energie gebruiken naar Westerse maatstaven worden verbeterd.

Aan die regeling voor duurzame projecten in ontwikkelingslanden zitten tot nu toe echter ook haken en ogen: in een evaluatie enkele maanden geleden bleek, dat veel projecten ook zonder de subsidie zouden zijn uitgevoerd.

Wat is wijsheid?

Lees ook:Terughoudendheid met subsidie op grootschalig gebruik groene stroom
Lees ook:September 2008: nieuwe subsidie voor duurzaam opwekken warmte
Lees ook:Honderden miljoenen extra voor duurzame energie
Lees ook:Investeringen in energiezuinig wonen
Lees ook:Extra geld vrijgemaakt voor Energie Onderzoekssubsidie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.