Slotoffensief regeling bodemsanering

Bedrijven die te maken (kunnen) krijgen met een bodemsanering kunnen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor subsidie in het kader van de “Bedrijvenregeling”. Daarvoor moeten ze zich nog wel dit jaar aanmelden. De stichting BSB (Bodemsanering Bedrijfsterreinen) Zuid start begin oktober met een 'slotoffensief' door 2.500 bedrijven in haar regio gericht aan te schrijven.

Het slotoffensief van de stichting past in een breder kader van initiatieven om de regeling bij bedrijven onder de aandacht te brengen. Onder andere overheden en koepelorganisaties startten hiermee nadat er eerder dit jaar sprake was van een tegenvallend gebruik van de Bedrijvenregeling, en met zichtbaar resultaat: eind juli waren er 750 aanmeldingen voor de regeling binnengekomen, tegen slechts 52 in mei.

De regeling houdt in dat bedrijven 15% tot 60%  vergoed krijgen van de saneringskosten die onder de regeling vallen. Dit percentage wordt met 10% verhoogd als het gaat om een een mkb-onderneming. Door zich voor het einde van dit jaar, zonder verplichtingen, aan te melden, stelt een bedrijf zijn aanspraak op subsidie veilig. Vervolgens kan het tot 2030 gebruik maken van de subsidie.

Voor deze regeling stelt de Rijksoverheid 1,1 miljard euro subsidie beschikbaar. Harm Janssen, directeur van de Stichting BSB Zuid, ziet een duidelijk gezamenlijk belang van bedrijfsleven en overheid met betrekking tot deze subsidie. ‘De overheid kan met deze subsidie bedrijven zodanig financieel prikkelen dat bedrijven overgaan tot bodemsanering. Enerzijds past dit in de doelstellingen van het overheidsbeleid en anderzijds kunnen bedrijven zich economisch doorontwikkelen. Een win/win situatie voor alle partijen’.

De overheid streeft ernaar in 2030 alle ernstige gevallen van bodemverontreiniging gesaneerd of beheerd te hebben. Vervuilde bedrijfsterreinen die een groot risico voor hun directe omgeving vormen, moeten uiterlijk in 2015 zijn aangepakt. Het gaat dan om sanering van verontreinigingen die vóór 1987 zijn ontstaan.

Slechts een klein deel van de vervuilde bedrijfsterreinen vormt een groot risico voor de directe omgeving. De overgrote meerderheid van de bedrijven kan zijn saneringstijdstip zelf bepalen. Zij kunnen de sanering laten aansluiten bij gewenste ontwikkelingen op het bedrijfsterrein, zoals een verbouwing. Dit biedt veel voordeel voor de ondernemer: deze weet immers ruim van tevoren wanneer de sanering gaat plaatsvinden en kan daarmee bij investeringen rekening houden.

Lees ook:Versoepeling aanmelding Bedrijvenregeling
Lees ook:Microkrediet in Nederland
Lees ook:Plan kabinet: goedkope lening voor energiezuinig maken woning
Lees ook:Plan Nederland krijgt geen subsidie
Lees ook:Stichting DOEN geeft financieringsimpuls gedeeld autogebruik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.