70 miljoen voor Nederlandse ICT

Nederlandse hightechbedrijven krijgen 70 miljoen euro uit Europese Subsidieprogramma voor onderzoek en technologische ontwikkeling op het gebied van informatie- en communicatietechnologie (ICT). Nederlandse onderzoekers, bedrijven en organisaties doen mee in eenderde (102 van de 318) geselecteerde Europese onderzoeksprojecten. Hierdoor kunnen zij in de toekomst beschikken over geavanceerde technologische kennis. Voor deze eerste oproep was een bedrag van 1,2 miljard euro beschikbaar, waarvan  Nederland dus 70 miljoen euro tegemoetziet.

Dit blijkt uit eerste berekeningen van EG-Liaison, het nationale contactpunt voor het Zevende Kaderprogramma, op basis van gegevens van de Europese Commissie. De cijfers zijn gebaseerd op het ‘final implementation plan’ van de Commissie. In theorie kunnen cijfers nog veranderen maar in de praktijk zijn afwijkingen doorgaans minimaal.

In de voorgaande tien jaar ontvingen Nederlandse partijen niet eerder zo veel geld uit de Europese pot voor ict-onderzoek en ontwikkeling. Nederland scoort daarmee goed in de eerste oproep van het Zevende Kaderprogramma. Niet alleen zijn Philips, TNO en de Technische Universiteiten van Delft, Eindhoven en Twente goed vertegenwoordigd, ook het midden- en kleinbedrijf heeft met 11 miljoen euro aan subsidie een belangrijk aandeel.

Nederlandse partijen zijn belangrijke en capabele  spelers in het internationale ICT onderzoek. Het blijkt dat projecten met Nederlandse participatie een significant hogere kans maken op subsidiegeld dan het Europese gemiddelde (24% tegen 18%). In enkele onderwerpen scoort Nederland opmerkelijk goed: multimedianetwerken, organische elektronica- en displaysystemen, en digitale bibliotheken. Dit blijkt onder meer uit het aantal projecten met een Nederlandse coördinator (respectievelijk 3, 3 en 5 projecten).
Ook in de toekomst zijn er weer volop mogelijkheden voor Europese samenwerking. De tweede oproep is inmiddels gesloten. De derde ICT oproep sluit op 8 april 2008. Het zevende Kaderprogramma loopt nog tot en met 2013.

Lees ook:Milieuoproep KP7 verwacht in december
Lees ook:Ruim 1,2 miljard euro uit Zesde Kaderprogramma
Lees ook:Nieuwe KP7 oproep voor onderdeel ICT
Lees ook:Ronde voor Europees milieuonderzoek uitgesteld
Lees ook:Europees onderzoeksprogramma voor het mkb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.