Terughoudendheid met subsidie op grootschalig gebruik groene stroom

De subsidie voor grootschalige toepassing van biomassa voor duurzame elektriciteitsproductie zal de komende jaren beperkt blijven. Dat heeft minister Van der Hoeven van economische zaken toegezegd aan de Tweede Kamer De minister twijfelt aan de duurzaamheid van de toepassing van biomassa voor elektriciteitsopwekking.

Ook een Kamermeerderheid is kritisch over de duurzaamheid van het verstoken van biomassa, die veelal uit ontwikkelingslanden komt, als 'bijstook' in gasgestookte elektriciteitscentrales. Daarnaast vrezen veel politici dat het gebruik van biomassa ten koste gaat van de voedselvoorziening. Van der Hoeven is daarom bezig met de ontwikkeling van een instrument om de duurzaamheid te bepalen.

Van der Hoeven heeft extra geld te besteden voor de regeling stimulering duurzame energieproductie (SDE) die vanaf volgend jaar in werking treedt. Het geld is ¨over¨ van de regeling Milieukwaliteit elektriciteitsproductie (MEP) die vorig jaar beëindigd  werd en komt bovenop de € 10 miljoen die al was gereserveerd voor groene stroom. Na 2011 neemt het bedrag fors toe tot uiteindelijk € 336 miljoen in 2015.  Van der Hoeven wil het geld in oplopende reeks de komende jaren inzetten om te voorkomen dat er geen budget meer is wanneer het nodig is. Dit is vooral met het oog op projecten als windmolenparken en andere projecten voor het opwekken van groene stroom, waarvoor beschikkingen vaak voor periodes van tien tot vijftien jaar worden uitgegeven.

Het geld zal worden ingezet voor windenergie op land, zonne-energie en warmtekrachtkoppeling. Ook de subsidie voor windenergie op zee zal komend jaar beperkt worden. Er zijn te weinig plannen en het afgeven van vergunningen voor offshorewindmolenparken vergt veel tijd.

De subsidieregeling voor duurzame energieproductie zal naar verwachting in februari of maart 2008 in werking treden. Er is een terugwerkende kracht voorzien vanaf 18 augustus 2007. Wel moet de Europese Commissie nog goedkeuring geven. Van der Hoeven verwacht die eind dit jaar. Daarna legt zij de details van de subsidieregeling vast.

Lees ook:Honderden miljoenen extra voor duurzame energie
Lees ook:Conceptadvies: SDE subsidie minder ruimhartig dan MEP
Lees ook:Duurzaamheidseisen voor biomassa binnen SDE-subsidie
Lees ook:EUR 120 miljoen extra voor duurzame energieproductie
Lees ook:Van Geel betreurt verleende subsidie voor Palmolieproject

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.