Van Geel betreurt verleende subsidie voor Palmolieproject

Staatssecretaris Van Geel vindt het achteraf jammer dat er voor honderden miljoenen euro's subsidie is verstrekt  voor het gebruik van palmolie in energiecentrales om stroom mee op te wekken. Palmolie als brandstof in biocentrales is inmiddels omstreden. 

Palmolie wordt gewonnen uit de vruchten van de oliepalm. De olie komt van plantages in Zuidoost-Azië. Uit onderzoek van de organisatie Wetlands blijkt dat de productie van palmolie niet alleen veel oerwoud en veengrond kost, maar ook dat het verbranden ervan niet erg schoon is. Zo stoten palmoliecentrales tussen de 1,5 en 3 keer zoveel stikstof uit als kolen- en gasscentrales, maar er komt minder zwaveldioxide vrij, en geen CO2. Daarmee zouden palmoliecentrales toch een goed alternatief zijn voor kolen- en gascentrales en dat is mede de reden dat hieraan subsidies zijn verstrekt.

Van Geel zegt dat bedrijven die de subsidies hebben gekregen voor centrales aan de eisen voldeden en dat de bedragen dus terecht zijn verstrekt, maar hij vindt wel dat het nu anders moet.  Hij wil daarom de emissie-eisen voor de centrales nu aanscherpen.

Stroom die is opgewekt met palmolie mag overigens niet meer als ‘groene stroom’ worden aangeboden die duurzaam wordt geproduceerd. Dat heeft Reclame Code Commissie bepaald in een zaak die was aangespannen door Milieudefensie tegen energiemaatschappij Essent vanwege de misleidende reclamespotjes over groene stroom uit palmolie.

Lees ook:Conceptadvies: SDE subsidie minder ruimhartig dan MEP
Lees ook:Energie door eb en vloed
Lees ook:Subsidie voor groene daken in Rotterdam, Groningen en mogelijk Den Haag
Lees ook:Terughoudendheid met subsidie op grootschalig gebruik groene stroom
Lees ook:Overgangsregeling voor groene stroom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.