Extra fiscaal voordeel voor R&D-activiteiten

Met ingang van 1 januari 2012 komt er een nieuwe stimuleringsregeling voor R&D-activiteiten. Dit heeft minister Verhagen (EL&I) onlangs bekend gemaakt. R&D-investeringen in bedrijfsmiddelen en gerelateerde exploitatiekosten kunnen hiermee in mindering gebracht worden op de vennootschapsbelasting.

 
De Research and Development Aftrek (RDA) is een belastingaftrek voor de kosten die bedrijven maken voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe producten. De nieuwe regeling bestaat naar verwachting uit twee onderdelen.
• RDA: een dubbele vpb-aftrek voor R&D-investeringen in bedrijfsmiddelen en de R&D-exploitatiekosten (bijvoorbeeld de inrichting van een laboratorium, aanschaf van materialen of de huur van apparatuur);
• RDA+: een driedubbele vpb-aftrek voor R&D-activiteiten die zijn uitbesteed aan universiteiten en kennisinstellingen.

De RDA is naast de WBSO en de Innovatiebox, de derde stimuleringsregeling die investeren in innovatie fiscaal aantrekkelijk maakt. De WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) geeft de mogelijkheid tot belastingaftrek van de loonkosten van eigen R&D-medewerkers en de Innovatiebox verlaagt de belastbare winst (vennootschapsbelasting) op innovatieve producten en diensten tot 5% (i.p.v. 25,5%).
De RDA en RDA+ richten zich op R&D-investeringen anders dan loonkosten en is daarom vooral interessant voor kapitaalintensief onderzoek.
Het kabinet voert de RDA-regeling met ingang van 1 januari 2012 in. Er is vanaf 2012 een budget van € 250 miljoen beschikbaar, oplopend naar € 500 miljoen in 2015. In 2013 komt er nog een extra fiscale stimulans bij van € 100 miljoen. De ‘gewone’ RDA zal eerst worden ingevoerd. De overheid studeert momenteel nog op de variant van de RDA, de RDA+.

Lees ook:Research and Development Aftrek (RDA)
Lees ook:Belastingaftrek voor onderzoek en ontwikkeling
Lees ook:Wijzingingen in de WBSO in 2012
Lees ook:Seminar over de WBSO en de Innovatiebox
Lees ook:Extra Subsidie voor het MKB vanwege kredietcrisis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.