PSOM tender per direct ingetrokken

De tweede PSOM aanbesteding die sinds 17 juni 2008 open stond tot 19 augustus 2008 voor 49 landen wereldwijd is per direct ingetrokken. Ook de PSOM Plus tender die sinds 25 juni open stond tot 19 augustus 2008, is per direct ingetrokken. Beide tenders werden gefinancierd door de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking (OS).

De directe aanleiding tot deze intrekking is een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Ingevolge de uitspraak moet financiering in het kader van het PSOM Business-to-Business programma als een subsidie worden beschouwd en niet als een aanbesteding. Dat betekent dat geen grond meer bestaat om over te gaan tot gunning van opdrachten als waarop de PSOM aanbesteding betrekking heeft. Om deze reden worden de openstaande tenders voor de OS-landen ingetrokken en komt de opgeschorte tweede tender 2008 van PSOM voor de EZ-landen in de huidige vorm komen te vervallen. Voor activiteiten in India, Montenegro, Oekraïne, de Russische Federatie, Servië en Turkije, (EZ-landen), was nog geen aanbesteding geopend.

Omdat PSOM moet worden aangemerkt als een ‘subsidieregeling’, zal daarvoor de regeling eerst moeten worden aangepast omdat momenteel het benodigde juridisch kader ontbreekt. In afwachting daarvan is dus de lopende aanbesteding ingetrokken.

Op dit moment wordt onderzocht of en op welke alternatieve wijze Nederlandse bedrijven kunnen worden ondersteund bij het ontplooien van hun activiteiten op opkomende markten en hoe het bedrijfsleven in ontwikkelingslanden gestimuleerd kan worden. Het ministerie van buitenlandse zaken (waar ontwikkelingssamenwerking onder valt) wil dus investeringen van het bedrijsleven in opkomende markten blijven ondersteunen en is de kans groot dat er een aangepaste regeling komt. De verwachting is dat er eind augustus meer zicht is op de voortzetting van PSOM.

 

Lees ook:Uitbreiding PSOM-landen
Lees ook:Exportsubsidie tijdelijk stopgezet
Lees ook:Toch financiering projecten China en India
Lees ook:Subsidie voor investeringen opkomende markten: indienronde open
Lees ook:Activiteiten starten in het buitenland? Gaat u voor PSOM of PESP?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.