Kritiek op innovatiesubsidies: slechte aansluiting op MKB

In een rapport dat de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) vandaag presenteerde, uit de Raad kritiek op het innovatiebeleid van de overheid.

Volgens het rapport gaan relatief weinig subsidies voor innovatie naar MKB-bedrijven. Volgens de Raad is de drempel voor MKB-bedrijven vaak te hoog om (goede) aanvragen in te dienen. De regelgeving is te ingewikkeld en de aanvraagprocedure neemt teveel tijd in beslag. Grotere bedrijven, die personeel eventueel fulltime op subsidies kunnen zetten, halen daardoor veel meer subsidies binnen.

Voor het ministerie van EZ, dat het rapport ontving, moet deze conclusie een teleurstelling zijn. Het overheidsbeleid is er juist op gericht het MKB, als grootste werkgever van Nederland, te stimuleren. Veel regelingen bieden hogere subsidies voor MKB-bedrijven, en sommige innovatiesubsidies staan alleen open voor het MKB.

Wellicht wordt de situatie beter wanneer het ministerie van EZ haar plannen voor vereenvoudiging van haar subsidies doorvoert. Dit staat op het moment op de rol voor 2009. EZ heeft beloofd dat de regels dan meer eenduidig zullen worden, en de administratieve lasten verlaagd ('High Trust').

Lees ook:Duurzaam ondernemen wordt belangrijker
Lees ook:Kritiek op subsidiebeleid
Lees ook:EZ reserveert € 5 miljoen voor microkrediet
Lees ook:Uitvoering LIFE+ vertraagd
Lees ook:Startfoundation ondersteunt MKB’ers in Limburg en Brabant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.