Bedrijfsleven not amused over stopzetting Investeringssubsidies

Het bedrijfsleven is not amused door het onaangekondigde besluit van staatssecretaris De Jager van Financiën om de fiscale aftrek op milieu- en energie-investeringen per direct stop te zetten voor de rest van dit jaar. Het betreft de Energie-investeringsaftrek, de Milieu-investeringsaftrek en de Vamil (Willekeurige afschrijving Milieu-investeringen) Diverse ondernemersorganisaties, waaronder MKB Nederland,  zijn zeer teleurgesteld en verwijten het kabinet gebrek aan consistentie. Het nemen van een dergelijke maatregel is niet in de geest van het werkprogramma “Schoon en Zuinig” van het kabinet, aldus MKB Nederland.

De regering verplicht zich in dit programma om een consistent beleid te voeren, opdat het bedrijfsleven zekerheid heeft over te plegen investeringen. Met de maatregel van staatssecretaris De Jager van Financiën wordt deze zekerheid ondermijnd. Een betere manier om milieu-investeringen te frustreren is er niet, aldus MKB-Nederland.

Financiën heeft woensdag bekendgemaakt dat het de subsidieregelingen per direct blokkeert tot 1 januari wegens het gevaar van budgetoverschrijding. Het gaat om regelingen die het MKB intensief gebruikt ter ondersteuning van investeringen die het milieu ten goede komen, zoals bijvoorbeeld energiezuinige verlichting in kassen en bedrijfshallen.

MKB-Nederland vindt dat succesvolle regelingen nooit zomaar mogen worden gestopt. Het bedrijfsleven spant zich in voor minder milieubelasting, maar vindt een inconsistent beleid op haar weg.

Als het het kabinet uitkomt, worden de mooie woorden over milieuvriendelijkheid tijdelijk in de ijskast gezet.  Het is het tweede jaar op rij dat het ministerie van Financiën de succesvolle regelingen wegens dreigende budgetoverschrijding vroegtijdig stopzet. Het budget voor 2008 (263 miljoen euro) wordt vooralsnog niet gekort. Het is echter nog niet duidelijk of de voorwaarden worden aangescherpt. Eind december wordt duidelijk of de voorwaarden van de regelingen wijzigen. Het ministerie van Financiën wil daar vooralsnog niets over kwijt.

Tweede Kamerlid Duyvendak van GroenLinks gaat  opheldering vragen bij De Jager en de ministers Van der Hoeven (EZ) en Cramer (Milieu) omtrent de tijdelijke stopzetting.

Lees ook:EIA, MIA en VAMIL tijdelijk stopgezet
Lees ook:Energie-investeringsaftrek en Milieu-investeringsaftrek per direct gesloten
Lees ook:Ondernemersorganisaties ontstemd over sluiting EIA en MIA
Lees ook:Directe investeringssteun en fiscale steun voor glastuinbouw
Lees ook:Investeringen in energiezuinig wonen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.