“Een ijsbreker die voor doorbraken in de samenleving zorgt”

Het Innovatieplatform van premier Balkenende, dat tot doel heeft om de innovatiekracht van Nederland te versterken, is mislukt. Het Innovatieplatform heeft de afgelopen drie jaar weinig bereikt. „We constateren dat het platform veel goed werk heeft verricht om innovatie en kenniseconomie op de agenda te krijgen. Maar er is amper iets concreet gemaakt." Dit stelt Stichting Kennisland, die in 2003 aan de wieg stond van het Innovatieplatform, in de Kennismonitor, een publicatie die is verschenen op de Dag van de kenniseconomie.

Kennisland heeft in de monitor scherpe kritiek op het Innovatieplatform waarvan Balkenende voorzitter is. „Balkenende zei bij het begin van het platform dat het een ijsbreker moest worden die voor doorbraken in de samenleving zou zorgen. Ik heb van een ijsbreker toch een ander beeld, moet ik zeggen”, zei Hans Westerhof, directeur van Kennisland.

Nederland moet beter gaan presteren op het gebied van onderwijs, innovatie en vernieuwing. Volgens Kennisland is Nederland nu al teruggezakt tot een middenmoot positie. In het advies stelt Kennisland zes ‘doorbraken’ voor om het dreigende kennistekort in Nederland nu eindelijk wel aan te gaan pakken. Drie ervan gaan over onderwijs, één gaat over het makkelijker maken voor ondernemers om een bedrijf te starten. Eerder pleitten ook het Centraal Cultureel Planbureau en de Onderwijsraad daarvoor.

Kennisland is een stichting die wordt gefinancierd door instanties als de gemeente Amsterdam, de universiteit van Leiden en bedrijven als ING en KPN. Ze werkt soms in opdracht van ministeries. De voormalige voorzitter van Kennisland, Frans Nauta, heeft zitting in het Innovatieplatform.

Lees ook:3 subsidies verleend door Stimuleringsfonds voor de Pers
Lees ook:Overzicht subsidies vanuit regeling maatschappelijke organisaties en milieu
Lees ook:Stichting DOEN geeft financieringsimpuls gedeeld autogebruik
Lees ook:Nieuwe stichting subsidieert onderzoek nefrotisch syndroom
Lees ook:Microkrediet in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.